fredag 24 december 2010

Lucka 24: Behrang Miri

"Teori utan praktik är som mångfald utan jämlikhet"

Vem är du?
Jag har fått äran att på självaste julafton presentera Behrang Miri. När jag mötte honom försökte jag hålla tillbaka hela star struck-känslan. Första gången jag fick upp ögonen för honom var när jag såg en pjäs, för ca 2 år sedan, som hette "Zlatans Leende" och spelades på Malmö stadsteater. Behrang är 26 år och är en mångsysslare. Han är krönikör, föreläsare, pedagog, entreprenör, skådespelare, debattör, rappare och så vidare i all oändlighet. Jag tror inte det finns något som han inte gjort. Han har startat en rörelse, RGRA, det vill säga Rörelsen Gatans Röst och Ansikte. Rörelsen har som mål att engagera unga människor i frågor som rör de själva, som de brinner för, och världen de lever i. För att sammanfatta det här, så skulle man kunna säga att han skapar möjligheter för människor med humorn som taktik. Enligt Behrang så måste man ha kvar ena foten vid sina rötter, för att ha drivkraften kvar. Utan sin bakgrund och ett mål så betyder det jobb han gjort ingenting.
Hur började det här?
Hans föräldrar var politiska flyktingar, som kämpade för demokratin, och jagades på grund av sina åsikter. De, och lille Behrang, flydde till Sverige år 1987 och sedan, om jag förstod det rätt, så bosatte de sig i Malmö. I sina tidiga tonår var han förvirrad och samhället dömde honom på alla möjliga sätt. Och då hittade han hiphop'en. Där låg fokuset på vad man gjorde och inte vem man är.
"Jag kommer aldrig acceptera att en människa döms ut på grund av vem den är" säger Behrang under vår intervju.

Vad gör du?
Behrang är en man som inte bara pratar utan också agerar. Han tycker att fler borde vara så- och jag är inte sen med att hålla med. Just nu jobbar han med sitt andra album, som kommer släppas våren/sommaren 2011. Han skriver även en bok och ska vara programledare inom både TV och radio. Han har även nya projekt med RGRA och såklart en hel drös med andra bollar i luften. Dessutom så har han sammarbetat med musikhjälpen, där han ledde en såkallad "pantpatrull", och de traskade runt i Malmö, knackade dörr och samlade ihop burkar, och pantade dem. Den slutgiltiga summan blev 25200 kronor. Och alla de här pengarna gick såklart till barn som lever under slavliknande förhållanden. "All kärlek till malmös ungdomar och företag som hjälpte till" säger han.
Samtidigt som han gör det här så är han pappa till en liten tjej på 2 år.
Sedan gjorde jag en ny fråga!
Om jag vill utvecklas som entreprenör och skapa mig min egen grej; hur går jag till väga?
Han svarar att man måste ha en frågeställning; vad vill jag göra? Vad behöver jag för att gå till väga med det? Hur populärt kommer det bli? Ska pengarna gå till någon organistation? Man kan starta en studiesirkel och söka stipendie, säger han, och prata med organisationer som kan vara till en stor hjälp. (Eller, så hör man av sig till Behrang, för han älskar att hjälpa till!) "Jag är din bästa brorsa och falafelman" säger han och fnissar.

Var kan jag hitta dig?
På facebook!

http://www.behrangmiri.com/
info@behrangmiri.com
Och så kan man bara kolla sig omkring på stan,
för han är alltid ute och har något på gång.

..Sedan avslutar vi vår intervju med en kram, ett tack och Behrang säger "ta hand om dig, min syster" och jag går mot citytunneln alldeles glad och varm efter en fin intervju.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig kille!
    Och du, Alexandra, tack för en superfin julkalender!

    SvaraRadera